Leidscabaretfestival.nl

Nieuws

Volg ons op facebook

 


Meld je aan voor het BNNVARA Leids Cabaret Festival 2019

Het is zomer, dus je hebt alle tijd om je aan te melden voor het Leids Cabaret Festival 2019. Wij gaan op vakantie, om ons op te laden voor jullie. Brainstormend op het strand over wie dit jaar mag presenteren. Op safari in de jungle eens nadenken over de regisseurs, en tijdens het snorkelen vast beginnen aan het marketingplan. In de maand juli zijn we dus wat minder goed bereikbaar, maar in augustus weer kei hard terug om te werken het LCF2019.

Ben jij de talentvolle theatermaker die ons uit onze theaterstoelen blaast volgend seizoen? Vraag hier informatie aan!

 

Finalistentour 2018

Onze finalisten touren door het hele land. Wil je weten wanneer ze bij jou in de buurt zijn? Lees hier verder.


Festivaldata 2019

Audities – 3 zondagen in januari 
Workshopweekend – 2 & 3 februari
Voorrondes – 11 & 12 februari
Halve finale – 14 februari
Finale – 16 februari

Finalistentour – maart t/m juni 

 


Aftermovie

Het festival zit erop en de finalistentour staat voor de deur! We genieten nog even na met deze aftermovie. Gewoon om het gevoel nog even vast te houden, want wat was het fijn.

Bekijk ‘m hier!


Farbod Moghaddam is de winnaar van de juryprijs van BNNVARA Leids Cabaret Festival 2018

Zaterdagavond 17 februari reikte jurywoordvoerder Loek Buys de juryprijs uit aan Farbod Moghaddam. Martijn Koning, de presentator van de avond, maakte de publieksprijs bekend. Die gaat dit jaar naar Kasper van der Laan. De drie finalisten van het BNNVARA Leids Cabaret Festival gaan van maart t/m begin juni met de Finalistentour langs de Nederlandse theaters waar zij de finaleavond integraal over doen.

De finalisten van 2018 zijn:

Farbod Moghaddam

De jury over Farbod: “Farbod heeft de jury bij elk optreden opnieuw ontroerd. Niemand anders dan hij kan ons dit verhaal vertellen. Hij heeft een eigen stem en een eigen blik op de w

ereld. Hij is goed in doordenkgrappen en zet het publiek vaak op het verkeerde been. Zijn show is intelligent, verrassend en hijzelf is ‘heel erg schattig.”

Kasper van der Laan: 

De jury over Kasper: Nooit meer normaal je billen af kunnen vegen, je wordt bedankt Kasper. Dat is wel typerend voor zijn stijl: een heel eigen logica die hij tot absurde proporties doorvoert. Daarmee neemt hij ons mee naar een andere wereld. Zijn wereld! Een labyrint, want we tuimelen van de ene in de andere 

dagelijkse situatie waarin niets is wat het lijkt.

Jeroens Clan

De Jury over Jeroens Clan: Theo Maassen, Hans Teeuwen, Guido Weijers, 

Mark van de Veerdonk, Jochen Otten, en Ronald Goedemondt – allemaal zijn ze opgegroeid in de regio van de jongens van Jeroens Clan. Er moet daar iets 

in het drinkwater zitten. Of is het er zo verschrikkelijk, dat humor de enige uitweg is? De provincie strikes back in ieder geval.

De vakjury bestond dit jaar uit Norbert ter Hall (televisie- & theater regisseur / schrijver), Rinske Wels (journalist bij o.a. Trouw), Loek Buys (programmeur Theater Junushoff, Wageningen) en Cherany Emck (assistent programmeur Theater aan de Slinger Houten en programmeur Evertshuis Bodegraven).

Lees verder: Juryrapport finale BNNVARA Leids Cabaret Festival


Finalisten bekend

Na een lange avond inclusief gastoptreden van Nathalie Baartman heeft de jury een oordeel gevormd.
De finalisten voor het BNNVARA Leids Cabaret Festival 2018 zijn bekend:

Farbod Moghaddam
Kasper van der Laan
Jeroens Clan

 


Halve finalisten bekend!

Wat zijn we trots op alle deelnemers die gisteravond hebben laten zien wat ze in huis hebben! Na vier optredens van 25 minuten werd het publiek nog getrakteerd op een gastoptreden van Johan Goossens, een bijzonder intiem stuk (binnenkort in première, dus houd hem in de gaten!).

…en na lang overleg is de jury tot een weloverwogen oordeel gekomen. Voor Maarten Westra Hoekzema, Marieke Peper en Frank Boddin was gisteravond de laatste keer spelen tijdens het Leids Cabaret Festival.

Wie we terug zien tijdens de halve finale zijn:
Els Dejonghe
Kasper van der Laan
Farbod Moghaddam
Manon Kroezen
Jeroens Clan
Zij zullen donderdag strijden om een finaleplek.


Gastoptredens bekend!

Voorronde op dinsdag
Johan Goossens zal het vuur in de Leidse Schouwburg volop laten branden! Met zijn nieuwe voorstelling ‘Vlam’ is hij dit seizoen in de theaters te vinden. We verklappen nog niet teveel, maar het belooft een hele hete avond te worden!

Halve finale
Het NRC schreef onlangs al dat zij bekender verdiend te zijn dan ze is: Nathalie Baartman! En daar zijn wij het helemaal mee eens. In haar nieuwe voorstelling ‘Voest’ (=twents voor vuist) vertelt zij over haar terugkeer naar Twente en maakt ze een vuist voor meer vrolijkheid en vrede. Kortom; wij presenteren u tijdens de finale een ontembare vrouw op vredesdrift.

Finale! 
Voor Najib Amhali begon het cabaret-avontuur in 1998 bij het Leids Cabaret Festival (zie foto). Hij sleepte toen de jury -en publieksprijs in de wacht en keert precies 20 jaar na dato bij ons terug in de Leidse Schouwburg.


Deelnemers 40e editie bekend!

Na twee spannende auditiedagen in Galerie Café De Leidse Lente zijn acht deelnemers geselecteerd voor de voorrondes van het BNNVARA Leids Cabaret Festival 2018.

De deelnemers van het BNNVARA Leids Cabaret Festival zijn:

Maandag 12 februari (voorronde):

Maarten Westra Hoekzema (Antwerpen, BE)
Frank Boddin (Gent, BE)
Kasper van der Laan (Amsterdam)
Manon Kroezen (Tilburg)

Dinsdag 13 februari (voorronde):
Marieke Peper (Amsterdam)
Farbod Moghaddam (Den Haag)
Els Dejonghe (Antwerpen, BE)
Jeroens Clan – Matthias Tuns, Jip de Poorter, Bram Kroon (Best)

Aankomend weekend worden de deelnemers in het workshopweekend klaargestoomd voor het festival. De voorronden van het festival vinden plaats op 12 & 13 februari, waarna vijf deelnemers worden geselecteerd voor de halve finale op 15 februari.
Tijdens de halve finale worden er vervolgens drie finalisten geselecteerd. De finale vindt plaats op zaterdag 17 februari 2018 in de Leidse Schouwburg in Leiden.

Kaartjes voor de voorronden zijn nog te koop via de Leidse Schouwburg-Stadsgehoorzaal


Spijkers met Koppen

Ter ere van het 40-jarige bestaan van het VARA Leids Cabaret Festival zendt het radioprogramma Spijkers met Koppen op de finaledag, 17 februari, tussen 12.00 en 14.00 uur live uit vanuit de Leidse Schouwburg. De presentatie is in handen van Felix Meurders en Dolf Jansen (Dolf won in 1989 het festival met Lebbis&Jansen).

Jochem Myjer steunt het Leids Cabaret Festival sinds jaar en dag en schuift het eerste uur aan. Eva Rovers vertelt over haar onlangs uitgebrachte boekje ‘Donker in het licht’ waarin negen cabaretiers aan het woord komen over hun drijfveren, dromen, angsten en frustraties bij het maken van een voorstelling. Ook de finalisten die ’s avonds op het podium van de Schouwburg strijden om de felbegeerde jury- en publieksprijs komen langs.
Overige gespreksonderwerpen worden de komende weken bekend gemaakt.

Er is live muziek, er is cabaret en er zijn columns van Emilio Guzman (winnaar publieksprijs Leids Cabaret Festival 2010) en Ivo Victoria. Zorg dat je erbij bent. Want het wordt feest!

Spijkers met Koppen wordt tussen 12.00 en 14.00 uur uitgezonden bij BNNVARA op Radio 2.


Audities zijn gestart

Aanstaande zondag – 21 januari – is het zover! Dan kun je weer naar de audities van het BNNVARA Leids Cabaret Festival. Wie weet spot jij wel de nieuwe Najib Amhali, Javier Guzman, Micha Wertheim, Lebbis of Tim Fransen!

Leidse Lente

De audities vinden op de zondagen 21 en 28 januari plaats. Ze beginnen om 13:00 uur en duren tot 18:00 uur. Ze worden gehouden in Galerie Café de Leidse Lente, aan de Haagweg. De audities zijn gratis toegankelijk, maar houd er rekening mee dat het druk kan worden. Als je een goed plekje wilt bemachtigen, kun je dus maar beter op tijd zijn.

Tip van Kees Torn (winnaar 1994) aan auditanten:
““Bij het spelen kun je gerust ontspannen en laten gebeuren wat er gebeurt. Dan ontspant ook het publiek”


Bijzondere brieven van onze finalisten

Brief 1 van Wim Helsen (finalist 2002) aan alle theatermakers om zich aan te melden:

Jonge vriend(in),

Als gij vaagweg fantaseert van verzinnen, spelen, doen lachen, groeien, beroeren, ontmoeten, bevrijden, mogelijkheden zien, wegen inslaan, verleiden, applaus ontvangen, dan weet gij wat u te doen staat.

Lees verder: de brief van Wim Helsen

Brief 2 van Kees Torn (winnaar 1994) aan alle auditanten:

Beste auditanten,

Dit is het leukste stadium van het hele festival, de auditieronde in De Leidse Lente. Er zijn geen hooggespannen verwachtingen, het is stampvol en het publiek zit al aan het bier. Cabaret is tenslotte begonnen met Eduard Jacobs in zijn kroeg.

Lees verder: de brief van Kees Torn

Brief 3 van Micha Wertheim aan de deelnemers van 2018:

Beste deelnemers,

Phil Jackson, de legendarische basketbalcoach van de Chicago Bulls, schijnt met zijn spelers nooit over winnen te hebben gesproken. Nooit. Niet in de kleedkamer, niet tijdens de wedstrijd en niet tijdens de training. Over winnen heb je namelijk geen controle. Of je wint hangt bij het Leids Cabaret Festival af van een jury, het publiek en de concurrentie. Allemaal factoren waar je geen controle over hebt.

Lees verder: de brief van Micha Wertheim 

Brief 4 van Pieter Derks (deelnemer in 2004) aan de afvallers van 2018:

Lieve verliezer,

Gefeliciteerd! Je hebt de eerste stap naar een succesvolle carrière gezet. Je hebt alvast aan één belangrijke voorwaarde voldaan: niet te vroeg pieken. Leuk hoor, zo’n festival winnen, maar je ziet toch vaak dat de winnaars ten onder gaan aan het succes, de volle zalen, de drank, de vrouwen, de snelle auto’s en de gillende mensenmassa’s die nu eenmaal bij het vak van cabaretier horen. Totaal onvoorbereid sjouwen ze met die loodzware trofee het pand uit, een gewisse burn-out tegemoet.

Lees verder: de brief van Pieter Derks

Brief 5 van Tim Fransen (deelnemer in 2014) aan de winnaar van 2018:

Hoe het Leids Cabaret Festival mij op het pad van de spirituele wijsheid bracht

In 2014 won ik de jury- en de publieksprijs van het Leids Cabaret Festival. Daarmee kwam ik op een interessant punt in mijn leven. Ik was 25 en ik had eigenlijk alles al wat een mens maar kan wensen: leuke vrienden, twee lieve ouders die nog leven, gezondheid, een mooi appartement, geen geldzorgen, en met het winnen van het Leids Cabaret Festival had ik ook nog eens erkenning.

Lees verder: de brief van Tim Fransen


OMG! "Onze" Kiki Schippers (Leids '13) heeft een nieuwe HIT, mét videoclip. Kuddo's voor Kiki! #trotsopkiki #kiekmaster #metoo

Kiki Schippers
Jaaaaa afgelopen week kwam deze nieuwe single uit! En we worden al flink gedraaid op de radio en op Spotify! Nu hier de videoclip om te delen op Facebook <3

<3 <3 Hartjes aan het hele team dat dit mogelijk heeft gemaakt! <3 <3

YouTube: youtu.be/wg1FY354kE8
Spotify: open.spotify.com/album/3luyEsSCkdcr9Ku0YzIK5m?si=Y0aIKNvgSimqrcMRi6ZQ_g

Het antwoord op Suzanne van V.O.F. de Kunst: #MeToo

CREDITS
audio: Ferdi Lancee
regie: Sanne Gloria Verboom
camera: Aniek Scholten
make-up: @Joes Bek & CAVANTGARDES
wardrobe: Rumblestore Holland
boksers: Vera van Zelm Comedian, Caresse Donks, Kim van Zeben speelt, Berit Companjen, Deborah Cameron / by DeeDee, @Kiki de Bont, Ivana Roemer, @Michèlle Schimscheimer, Brigitte van Bakel, Janneke Lindner, @Christy Rachel Batlajeri, Sangeeta van Leeuwen, Inge Kranenburg, @Andrea Mollema, Trace Balder, Myra Bonatz, Wieke van der Kley, Oscar Kocken en Pieter Jouke
met speciale dank aan: Hummelinck Stuurman Theaterbureau, De Taalstaat, @Muzikale Helden, Ocker Gevaerts, beeldredactie AVROTROS @Opium op Oerol, Zwaard Music, Sportcentrum Woerden, Lisa van Schagen, Julia Derogee e.v.a.

--
Op uitnodiging van de Avond van de Kleinkunst, een initiatief van Volgspot Radio, Amsterdams Kleinkunst Festival & De Kleine Komedie schreef Kiki Schippers een antwoord op Suzanne van Nol Havens, die zijn monsterhit even daarvoor live op het podium bracht. Samen met Pink Oculus en Sarah-Jane dook ze de studio in van producer Ferdi Lancee (Vof De Kunst, Gare du Nord). De videoclip werd opgenomen o.l.v. Sanne Gloria Verboom.
Het nummer zal te horen zijn in de nieuwe theatershow 'Waar' die augustus op Theaterfestival de Parade te zien zal zijn, en vanaf september weer in de theaters staan. Op 31 oktober is de première in De Kleine Komedie in Amsterdam.

Meer info & speellijst:
www.kikischippers.nl
... See MoreSee Less

2 months ago

BNNVARA Leids Cabaret Festival

Home is where the heart is en blijf altijd positief! 🎶 trots op deze mannen van 2018! Wij gaan proosten op de allerlaatste finalistentour! ... See MoreSee Less

Home is where the heart is en blijf altijd positief! 🎶 trots op deze mannen van 2018! Wij gaan proosten op de allerlaatste finalistentour!Image attachment

Laatste avondmaal. Sh*t, de allerlaatste van de 40e Finalistentour, van die van 2018, van die van Farbod, Kasper en Jeroen’s Clan. Gelukkig staat er een overvolle Leidse schouwburg op het menu ❣️💕 ... See MoreSee Less

Laatste avondmaal. Sh*t, de allerlaatste van de 40e Finalistentour, van die van 2018, van die van Farbod, Kasper en Jeroen’s Clan. Gelukkig staat er een overvolle Leidse schouwburg op het menu ❣️💕

2 months ago

BNNVARA Leids Cabaret Festival

Het is nog even geduld hebben, maar het festivalseizoen is geopend!

Wij hebben nu al zin in Lowlands Festival met o.a. Kasper van der LaanComedytrain gaat naar Lowlands Festival!

Zoals elk jaar is er een mooi comedyprogramma op het festival in Biddinghuizen.

Dit jaar zetten we de Juliet weer op z'n kop met de Comedytrain line-up.
Solo kun je zien: Janneke de Bijl, Kasper van der Laan, René van Meurs, Jochen Otten, Hans Sibbel en Patrick Laureij.

En uiteraard, geen Lowlands zonder MC's Soundos el Ahmadi en Howard Komproe!

Verder zie je ook Comedytrainers bij Klikbeet en presenteert Howard Badum, Oneliners Extravaganza!

Wie, hoe, waar en wanneer hoor je snel.
... See MoreSee Less

Het is nog even geduld hebben, maar het festivalseizoen is geopend! 

Wij hebben nu al zin in Lowlands met o.a. Kasper van der Laan